Os(ch)lo
Vårt hem är just nu i Oslo, den backiga staden med de fina byggnaderna. Allt känns som en berg- och dalbana då det bokstavligen lutar var man än går. Så vår enda träning är för tillfället backpromenader. Känns inte så bra... Själva centrum ligger i grytan och var man än ska gå därefter är det uppförsbacke. Så letar du efter centrum är det bara till att gå ner för backarna så kommer du rätt. Då hamnar du på Karl Johan som är huvudgatan genom staden. Längs den finns mängder av affärer, restauranger och uteställen. Här kryllar det av turister från alla världens hörn. Kineser med kameror ser man titt som tätt. Det märks att folk är här för att tjäna pengar, om kvällarna fylls gatan med gatumusikanter som även de försöker på sitt sätt. Vi har efter många promenader fram och tillbaka på Karl Johan kommit fram till att den populäraste låten är Hallelujah. Den hör vi nästan varenda kväll när vi går hem från jobbet.
Om man utgår från centralstationen och följer Karl Johan går man förbi Oslos universitet, som ger Grease- och high-schoolkänslor. I slutet av gatan ligger slottet där det patrullerar vakter dygnet runt. På vägen får man också se massa byggarbetare, även dessa arbetar nästintill dygnet runt, där majoriteten är polacker. Här i Oslo får man känslan av att svenskarna håller på att ta över, men eftersom här är mycket väg- och byggarbete är vi svenskar inte ensamma, utan även polackerna är flitiga invandrare.
De två populäraste affärerna är Narvesen och 7eleven som inte går att missa. Bara inne på centralstationen finns minst fyra stycken Narvesen. Mataffärerna här heter inte Maxi och Willys precis, utan här handlar man på Rimi, Kiwi, Meny och Rema 1000. Alla dessa affärerna är ganska små och till skillnad från hemma är det dessa affärerna som är billigast. Raka motsatsen mot hemma alltså.
Baksidan av staden är att det finns mängder av uteliggare och tiggare. Bakom stationen håller också narkomangängen till. När man går där förbi kan man se de sitta med sprutorna i högsta hugg. Rätt läskig syn... Man ser också ganska många politi (poliser) men de verkar inte göra så mycket åt saken.
Oslo är uppdelat i olika områden, varav ett är Majorstuen där vi bor och ett annat morsamt namn på ett område är Grönland. Men det är kanske inte så roligt att bo där som det låter, har hört talas om hemska historier där folk blivit mördade. Slutsats: Om du ska flytta hit, välj ikke Grönland. Så var därför noga med att kolla upp vilket område du hamnar på innan det är försent! Om du planerar att åka hit, glöm inte heller paraply för det regnar mycket och ofta.
Det är lätt att ta sig fram här eftersom det finns väldigt bra förbindelser. Trikk-, T-bane-, buss-, tåg- och cykelstationer finns nästintill överallt. I övrigt verkar folk tycka om att promenera mycket här i Oslo. Vi skulle också vilja bekräfta ryktet om att det ska vara dyrt att bo och leva i Oslo, har nämligen skaffat fram bevis! Till exempel lägenheten som vi bor i har en månadshyra på 14.000 norska kr som är nästan 17.000 svenska kr. 1 liter melk (mjölk) kostar 15 kr och 1 liter kefir (fil) kostar 23 kr. Sedan har vi hela den dyra kötthistorien med köttdeigen (köttfärs), kyllingen, leverpostei och tunfisk. Sedlarna och mynten fick vi bra upplärning på nästan direkt när vi kom hit och det var genom att sitta i kassan på rimi. Vi har kommit på att vi trivs bättre med de norska pengarna än de svenska. Man vågar nästan inte erkänna de, svenskar som vi är, men de är tyvärr sant. Det finns 200-lappar, 20:or i mynt och femmorna har snyggt hål i mitten, haha. Det enda som är billigt, vad vi vet, är att åka till ikea, tro de eller ej! Det finns särskilda gratis-bussar som går varje halvtimme till två olika ikea, som vi har utnyttjat några gånger. Utom på söndagar såklart. Här stannar allting upp på söndagar utom klockorna, de ringer för fullt och då är det dags att bli religiös. När man som vi inte vill gå i kyrkan finns det bara ett alternativ kvar och det är att gå ut på café, på något av dem alla, och fika.
En annan dag som skiljer sig från hemma är torsdagar. Det är vardagen då alla går ut och festar till skillnad mot Sveriges onsdagar (lill-lördag). Om man ska handla starkare drycker än hallonsaft här gör man ikke det på systembolaget utan här heter det Vinmonopolet. Lagarna här är även de annorlunda, som vi uppfattar som lite konstiga och stränga. Man får tillexempel inte köpa alkohol innan kl 09.00 och efter kl 20.00 på vardagar och efter kl 18.00 på lördagar i affärer. Som kassabiträde får man höra många olika kommentarer till detta och får även ta emot en del skit (drit!) från sura kunder (alkolister mestadels).
Men för det mesta är norrmännen glada, de låter i alla fall som det när de pratar. Om man vill göra om ett svenskt ord till norskt, är det bara att lägga till några e:n och låta som en överdrivet glad person som är på väg in i målbrottet så blir det ganska bra imitation. Typ rullEtrappa och melkErum. Även i namnet CarolinE uttalas e:et här. Den norska stavningen är ikke vansklig (inte svår) alls. Det är bara att leka barn och skriva precis som det låter. Sitron, sentrum... Norrmännen säger inte heller Oslo som vi, mer med läspande ljud. Så här har ni fått vår sammanfattning om hur vi uppfattar staden där vi för tillfället är bosatta, i vårt Oschlo.
Hej!! Jag har en kompizz som bott där i grönland innan.. han sade också att de va gettot... puzz